Wyjątkowe zioła

Zioła w doniczkach to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mają możliwości posiadania swojego ogródka. Wykorzystywane są one do potraw z różnorakich kuchni świata, m.in.

włoskiej, polskiej a także francuskiej, dlatego świetnie mieć je w każdej sytuacji pod ręką. Można wykorzystać je też jako detal dekoracyjny, który perfekcyjnie sprawdzi się na kuchennych blatach i parapetach. Obecność zieleni doskonale wkomponuje się we wnętrze i sprawi, że stanie się ono przytulniejsze, a aromat roślin będzie zachęcał nas do przygotowywania nowych dań. Jednakże, zioła w doniczkach to głównie wygoda. Dzięki nim podczas gotowania nie trzeba myśleć o ciągłych wycieczkach do sklepu, a do tego wzbogacają one smak naszych potraw całkiem dobrze niż zioła suszone. Świeże zioła wykorzystać można również jak o ozdoba talerza, co w połączeniu z aromatycznym smakiem podanych na nich dań umożliwi zaskoczyć naszych gości. Zioła w doniczkach, których najwięcej możemy odnaleźć w polskich domach to: bazylia, pietruszka, koperek, mięta, oregano i tymianek. Bardzo często możemy kupić je w supermarketach, mimo to warto korzystać z innych źródeł, gdyż takie zioła zazwyczaj szybciej usychają. Niewątpliwie znajdziemy je w sklepach ogrodniczych lub u producenta zajmującego się wprost produkcją świeżych ziół. Można też wyhodować je własnymi siłami, jednakże wymaga to bardzo dużo pracy oraz czasu. Ażeby cieszyć się nimi jak najdłużej, należy też należycie o nie zadbać. Potrzebują one wielkiej ilości światła słonecznego, systematycznego podlewania, adekwatnej gleby a także doniczek z otworami, które zapewnią odpływ nadmiaru wody.
Sprawdź tutaj: oregano w doniczce.