Zamrażanie szokowe funkcjonuje analogicznie. Forma zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W przypadku wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obaw y. Szokowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo efektywne i wybierane już coraz częściej, zdecydowanie częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości specjalistycznych chłodni i mroźni stosuje się tylko takie metody, bo one umożliwiają niemałą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby po prostu niemożliwe. Dzisiaj widzimy idealnie, że właściwie każdy, kto para się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie równocześnie interesujący się tym, by zwiększyć wydajność swojego działania i równocześnie zaoszczędzić środki finansowe, jeśli jest to jedynie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorakie produkty, wręcz te wyjątkowo wrażliwe i bardzo szybko psujące się.
Dodatkowe informacje: mrożenie szokowe.